Chur, 2012. Selected Competition, 4. Prize

Architecture: Buchner Bründler Architekten, Basel.

The villa was originally  designed as a private residence at a time when the great art museums were built in Europe,  and it was later converted into the Chur Art Museum. Since  the villa in its basic typology  can not really fulfill this task ,  it remains as a kind of “Decorated Villa” as expressed by Venturi. For this reason, the design of the new Museum building stands the villa out by the use of  simplicity and generic qualities which take over all the necessary requirement of a proper museum releasing  the Villa Planta of this duty and allowing it to preserve its authentic character.

Historically, and in contrast to today, the existing art museum  was an ensemble with the surrounding buildings, which were originally embedded in a garden. The garden motif, with seasonally changing images plays an important role in the project again. the implemented approach emphasis on the partially existing park-like landscaping, which is extended over the entire perimeter area integrating new design elements that evoke historical ones (walls, paths, hedges, shrubs and perennial plantings). The outdoor space provides a public urban park experience, both for the inhabitants of Chur and the museum visitors. The past connects to the present:  heritage trees, old walls and other existing relics built in the tradition of previous significance are integrated and reinterpreted in the new park.
The museum main entrance was relocated in relation to a more favorable lighting conditions and connection to Bahnhofstrasse  and Graven Street. From there, one enters to a spacious walled space, where the old and the new museum building reveal their presence. The main entry  is now enriched by a pleasant access through the garden.

Extension of Museum of Art Bündner Chur

Competition 4th Prize 2012