Sénou Senegal, 2009. Project Realisation

Dominique Ghiggi in collaboration with Jörg Müller and the Centre Mampuya, Senegal.
Client: Association Centre Mampuya, Basel.

The Mampuya Centre is located in a transitional dry zone in Senegal. This means a zone, which is dominated by a dry season in winter and a rainy season in summer. Over the past few decades, this region has become exposed to the phenomenon of increasing desertification: a phenomenon, which is tied to fragile socio-economic and ecological contexts. For eight years, the Mampuya Centre has attempted to establish itself as a basis for sustainable development in this zone. In collaboration with the local population, efforts for ecological revitalization, cultural exchange, and social and economic development are being encouraged. The main body of terrain work around the centre itself has previously been realized in the form of a hill near Toubab Dilaw, a former fishing village on the west coast of Senegal approximately 60 km south of the capital city of Dakar. In 2008, the expanse of the Centre Mampuya was extended onto two neighbouring hills.

The goal of Project Sénou is to guarantee the continuity of the current ecological project, in progress since 2002, and to accelerate reforestation. To this end, a new scenario for the protection of natural resources was developed for the entire grounds. The project’s central theme is the use of the hill as a botanical refuge for local plant species. An assessment of the existing topographic and herbal conditions was executed in January, 2008 on-site at the Centre Mampuya.

Sénou Botanical Refuge Senegal

Project 2009- 2013